Liukas kuukeli yllättää autoilijat

Koripalloon yleisesti liittyvää tai liittymätöntä jäsentelemätöntä epävirallista kohnotusta.
Esim. fantasyliigat, vitsit, hassut linkit (ei forumia rikkovat), jne.

Liukas kuukeli yllättää autoilijat

ViestiKirjoittaja miksi » To 27.10.05 18:49

Liukas kuukeli yllättää autoilijat

Liukkaalla kuukelillä suositeltava välimatka maantienopeuksissa on vähintään 5 sekuntia. Jarrutusmatka kasvaa kesäkuukeliin verrattuna jopa kolminkertaisiksi.

Suomen sääolosuhteet asettavat omat haasteensa tieliikenteelle. Tie, joka vielä illalla oli kuiva ja sula, voi aamulla olla jäinen ja liukas. Suurin sallittu ajonopeus ei enää olekaan paras tilannenopeus.

"Liukkaat talviset kuukelit näkyvät heti vahinkotilastoissa", kertoo liikenneturvallisuuspäällikkö Markus Nieminen Tapiolasta.

Vuodesta toiseen liukkaus pääsee yllättämään autoilijat, vaikka jokainen tietää, että talvella kuukeliolot muuttuvat. Peräänajokolarit ovat suurimmissa kaupungeissa jo lähes vitsaus; huonolla kuukelillä liikenne jumiutuu lähes joka päivä jossakin päin kaupunkia peräänajon tai ketjukolarin seurauksena.

Autoilijat eivät piittaa välimatkasuosituksista

"Autoilijat eivät tunnu piittaavan suosituksista pidentää välimatkaa jonossa ajettaessa. Alle sekunnin välimatka on valitettavan tavallinen näky teillämme."

Suositusten mukaan hyvällä kuukelillä minimietäisyys edellä ajavaan on taajamanopeuksissa 2 sekuntia ja maantiellä 3 sekuntia. Huonolla kuukelillä ja liukkailla välimatkaa tulee kasvattaa sekunnilla tai kahdella. Maantienopeuksissa suositeltava välimatka on siten vähintään 5 sekuntia.

"Mistä autoilijoiden jatkuva perässä roikkuminen sitten johtuu? Kun autoja on paljon, ihmiset yksinkertaisesti tottuvat ajamaan liian lähellä. Tilannetta ei koeta riskiksi eikä ongelmaksi, koska normaalisti mitään yllättävää ei satu. Autoilijat eivät siis varaudu mihinkään tavallisesta poikkeavaan. Keskittyminen tai huomion kohdistuminen johonkin muuhun kuin ajamiseen on myös hyvin tavallinen syy peräänajoon", toteaa Markus Nieminen.

Talvikuukelillä jarrutusmatka kasvaa kesäkuukeliin verrattuna jopa kolminkertaisiksi. Auton nopeuden kasvaessa kaksinkertaiseksi jarrutusmatka kasvaa nelinkertaiseksi. Jos taas vähentää auton nopeutta neljänneksellä, vähenee jarrutusmatka puolella.

http://www.soneraplaza.fi/talous/omatra ... 29,00.html mukaillen,

-m
Mika Siikarla
Vittuilua jo vuodesta haistite.
miksi
 
Viestit: 695
Liittynyt: To 12.10.06 15:47

ViestiKirjoittaja miksi » To 27.10.05 18:52

Lisää Huonosta Ajosäästä mm. Lehdessä
http://lehti.samizdat.info/2004/12/23/827/
Mika Siikarla
Vittuilua jo vuodesta haistite.
miksi
 
Viestit: 695
Liittynyt: To 12.10.06 15:47


Paluu Keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä

cron